Behandelwijzen
Wanneer we het hebben over bekkenfysiotherapie, biedt Mobilicorpus diverse behandelwijzen aan. Deze behandelingen richten zich op het verbeteren van mobiliteit, het versterken van de bekkenbodem en het bevorderen van zowel fysieke als mentale gezondheid.
Behandelwijzen
DTF (directe toegankelijkheid fysiotherapie)
Vanaf 2006 is de fysiotherapeut direct toegankelijk voor een screening en aanvullend beleid, hetgeen betekent dat een verwijzing van een huisarts of specialist niet noodzakelijk is.
Eerste afspraak
Bij de eerste kennismaking wordt, om uw behandeldossier aan te maken, gevraagd naar uw naam, geboortedatum, BSN nummer en telefoonnummer, uw verzekering en, indien van toepassing, de verwijsbrief.
Tijdens de eerste afspraak worden uw bekkenklachten vanuit diverse invalshoeken bekeken en in kaart gebracht. Een klacht kan immers meerdere oorzaken hebben.
Na het eerste gesprek volgt er meer informatie over het verdere beloop van de behandelingen.
Behandelingen
Tijdens de bekkenfysiotherapie kunnen we, na anamnese en onderzoek, gebruik maken van verschillende behandelwijzen, namelijk:
- Myofeedback
- Elektro stimulatie
- Echo
- PTNS
- Blaasmeting
- Kinesiotape
Onderstaand meer informatie over deze behandelwijzen. Mochten er vragen zijn, neem dan contact met ons op via het contactformulier of stuur een mail aan info@mobilicorpus.nl.
Myofeedback
Myofeedback betekent ” informatie uit de spier”. Myofeedback kan volgen na het inwendig onderzoek. Dit geeft aanvullende informatie over het functioneren van de bekkenbodemspieren.
Bij myofeedback wordt de spieractiviteit gemeten via een probe die tijdens de oefeningen in schede of anus plaatst. Op een beeldscherm kunt u de bewegingen van de bekkenbodemspieren volgen, zodat u zich meer bewust wordt van het gebruik van deze spieren.
Tijdens de menstruatie wordt niet inwendig gewerkt.
Wanneer je beter bewust bent hoe je de bekkenbodem kunt aanspannen en ontspannen wordt er getraind op datgene wat de klacht (mede)veroorzaakt. Voor de een, is dat het trainen van kracht om de urinebuis beter af te sluiten, het kan ook zijn dat de bekkenbodem juist te gespannen is en daardoor klachten geeft als het niet goed kunnen uitplassen (met kans op blaasontstekingen) of pijn bij het ontlasten en / of vrijen. In deze gevallen wordt er getraind op het goed kunnen ontspannen van de bekkenbodem. Het kan ook zijn dat de kracht en de spanning vrij goed is maar deze niet op het juiste moment en / of met de juiste intensiteit kan worden gebruikt. Dat noemen we een coördinatieprobleem.
De probe wordt door u als patiënt aangeschaft en is uw eigendom.
Elektro stimulatie
Als een spier aanspant lopen er stroompjes door deze spier. Deze stroompjes, elektromyografische activiteit genoemd, worden in het lichaam zelf opgewekt. Met de elektrostimulatie zijn deze stroompjes precies na te bootsen waardoor de spier gaat aanspannen. Dit kan gebruikt worden wanneer spieren verzwakt zijn en / of moeilijk kunnen aanspannen.
Op deze manier kunt u voelen hoe of de bekkenbodemspieren aanspannen. U kunt proberen mee te doen wanneer de bekkenbodem middels de elektra stimulatie aanspant. Op deze manier kunt u leren hoe u zelf uw bekkenbodemspieren weer goed kunt gebruiken.
Kinesiotape of medical taping
De tape heeft een elasticiteit die overeenkomt met de elasticiteit van de huid. Door te werken met de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, kunnen diverse onderhuidse structuren worden beïnvloed. De kinesiotape versnelt het herstelproces, stuurt spieren en gewrichten, verbetert de stabiliteit, vermindert de pijn en schept voorwaarden voor een snelle actieve revalidatie. Je kunt hierbij denken aan gebruik bij lage rugklachten en bekkenklachten.
Echo
De echo gebruikt Janine voor aanvullende diagnostiek en ter ondersteuning van de behandeling.
Met de echo kunnen we via de buik de ligging van de blaas, vagina en baarmoeder en de darm met anus zien. Tevens kunnen we kijken naar de functie van de bekkenbodem. De buikwand kan in beeld worden gebracht en de rugspieren. De functionaliteit van de bekkenbodem en de samenwerking tussen de buikspieren en de rugspieren kan tijdens het oefenen met de echo worden gecontroleerd. Janine kan je uitleg geven over de verschillende mogelijkheden.
Residumeting
Heb je soms ook dat gevoel dat je niet helemaal ‘leeg’ bent na het plassen, dat je na het plassen nog een paar keer ‘moet’, aandrang hebt om de blaas te ledigen. Heb je vaak blaasontstekingen?
Het kan zijn dat je blaas zich niet helemaal ledigt tijdens het plassen, dat er urine achterblijft in de blaas. Dit noemen we residu. Met de nieuwe echo kunnen we de volle blaas in beeld brengen en de vulling van de blaas bereken. Dit kunnen we na het plassen herhalen en zo kunnen we zien en bereken hoeveel urine er achter blijft in de blaas. Dit noemen we residumeting. Een te groot residu kan klachten veroorzaken.
Buikwand
Na een grote buikoperatie(‘s) voelt de buik vaak anders dan voor de operatie. Het gebruik van de buikspieren kan minder functioneel zijn, helemaal als er ook sprake is van een breuk. Door de buikwand met een echo in beeld te brengen kunnen we zien wat er gebeurt tijdens bewegen. Dit kunnen we gebruiken om een afgestemd oefenprogramma te maken om de buik weer ‘eigen’ en meer functioneel te maken.