Bekkenfysiotherapie

Janine en Florence zijn geregistreerd bekkenfysiotherapeuten en behandelen bekkenklachten zoals incontinentie, bekkenpijn en zwangerschapsklachten. Wij behandelen mannen, vrouwen en kinderen kunnen alleen terecht bij Florence. Hieronder vind je een overzicht van diverse bekkenklachten die we kunnen behandelen. Maak vandaag nog een afspraak en ontdek hoe onze therapie je klachten kan verlichten! Naast de individuele therapie bieden wij een informatie avond over de overgang aan en FysioFit. Meer informatie tref je onderaan deze pagina.

Verzakking

De blaas, baarmoeder en endeldarm rusten in het bekken op de bekkenbodem en daarnaast zijn ze met een aantal banden verbonden aan het bekken. Als de stevigheid van de banden en de bekkenbodemspieren niet meer optimaal is (bevalling, hormonaal, veroudering, buikdruk) kan dit verzakkingsklachten geven. Een verzakking wordt ook wel prolaps genoemd. Een prolaps is het door de vagina naar beneden zakken van de organen in het kleine bekken. Dit kan de blaas (cystocele), de baarmoeder (descensus uteri) en/of darmen (rectocele) zijn.

Ontlastingsverlies

Ook wel ontlastingsincontinentie of fecale incontinentie genoemd. Het houdt in dat je in mindere mate of geen controle hebt over je ontlasting. Je verliest een veeg, keuteltje of soms meer dan dat. Ontlastingsverlies is geen normaal onderdeel van het ouder worden en ook geen onvermijdelijk gevolg van een bevalling. Het verlies heeft invloed op de kwaliteit van leven. Het gaat soms het ochtend proces bepalen en of wanneer je wel en niet je huis verlaat, omdat je bang bent dat je in sociale kringen ontlasting verliest en mensen dit ruiken. Bekkenfysiotherapie kan helpen bij het achterhalen van de oorzaak en vervolgens begeleiding bieden bij het ontnemen of verbeteren van de oorzaak.

Diastase

Een diastase is een symptoom, niet een oorzaak.

De rechte buikspieren verlopen verticaal van je ademhalingsspier tot het schaambot. Tussen de rechte spieren loopt een peesblad, ruimte tussen je rechte buikspieren door het uitrekken van de peesplaat noemen we diastase. De zwangerschap is de meest voorkomend gebeurtenis waarbij een diastase rectus kan ontstaan.
Tijdens de zwangerschap wijken de rechte buikspieren, ongeveer 2-2,5 cm door de rek en onder invloed van zwangerschapshormonen, dit is een normaal verschijnsel. Uit de literatuur blijkt dat in het derde trimester 100% van de zwangere een diastase heeft welke normaliter binnen een jaar na je bevalling herstelt is. Het grootste deel van het herstel vindt plaats in de eerste 6 maanden en daarna verbetert het nog tot een jaar. De opening tussen de buikspieren is een symptoom van een lichaamshouding, bewegingspatroon, verminderde stabiliteit, extra gewicht, buikdruk verhogende momenten en ademhaling.

Het alleen richten op de opening tussen de buikspieren is niet de oplossing. Evenals het alleen dragen van een band of buikspieroefeningen doen. Nee, de combinatie van factoren is van invloed op het herstel. Bij het vinden van de juiste combinatie van factoren voor jou, kan Mobilicorpus je helpen.

Fissuur

Een anale fissuur is een pijnlijk scheurtje in de anus, het wordt ook wel anuskloof of fissura ani genoemd. Een fissuur verloopt in de lengterichting en is niet altijd zichtbaar vanaf de buitenkant. Als een fissuur langer bestaat, kan er een goedaardige aangroeiing (wild vlees) van het slijmvlies (sentinel poliep) zichtbaar of voelbaar zijn. Dit kan men onterecht voor een aambei aanzien. Er zijn twee soorten fissuren; een acute fissuur, die vaak spontaan ontstaat bij bijvoorbeeld harde onlasting of een langereperiode van diarree. Deze fissuur geneest vaak goed als de periode van harde ontlasting en diarree eindigt.
De andere is de chronische fissuur, deze is het gevolg van een acute fissuur die niet geneest. Dit kan komen door een overactieve bekkenbodem. Door de verkramping passeert de ontlasting moeilijker en zorgt voor een verminderde doorbloeding van het slijmvlies, waardoor de fissuur slechter geneest.
Een fissuur kan leiden tot een vicieuze cirkel waarbij de pijn een grote rol gaat spelen in het dagelijks leven van de patiënt. De pijn in de anus verandert van gevolg in oorzaak, zo belandt je in een vicieuze cirkel. Bekkenfysiotherapie kan je helpen om de cirkel te doorbreken.

Obstipatie

Het aantal keren dat iemand naar het toilet gaat voor ontlasting varieert per persoon. De ene persoon gaat één of meerdere keren per dag, de andere enkele malen per week. Iedereen heeft hierin een eigen patroon. Er kan sprake zijn van obstipatie als de frequentie slechts één of twee keer per week is of iedere keer een kleine hoeveelheid wordt ontlast. Als de ontlasting te lang in de dikke darm blijft, wordt er te veel vocht aan onttrokken en wordt de ontlasting harder en droger en is moeilijker kwijt te raken. Door de harde ontlasting kunnen scheurtjes of kloofjes in de anus ontstaan. Als hier nieuwe ontlasting langskomt, voelt u een scherpe, branderige pijn. Het is geen probleem als dit af en toe eens voorkomt, maar het is lastiger als dit regelmatig voorkomt. De grote hoeveelheid ontlasting in de darmen, kan ook van invloed zijn op de blaas, plasfrequentie en urineverlies.

Pijn bij het vrijen

Andere namen hiervoor zijn dyspareunie of vaginisme. Een vrouw kan pijn tijdens het vrijen ervaren als zij haar bekkenbodem (onbewust) teveel aanspant. Dit is meestal ook merkbaar bij het inbrengen van een tampon, een vinger of inwendig onderzoek. Het geeft een branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina, voor, tijdens of na de gemeenschap. Het kan er toe leiden dat penetratie moeilijk is, soms onmogelijk. Het “nauwe gevoel” en de pijnklachten zijn vaak zowel oorzaak als gevolg van het (onbewuste) aanspannen van de bekkenbodemspieren. Deze klachten kunnen ook aanwezig zijn, als er eerder geen gemeenschap was of dit zonder problemen verliep. Spanning in de bekkenbodem kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan een verkeerd aangeleerde gewoonte zijn, een negatieve ervaring op het gebied van intimiteit, periode van stress, maar ook het gevolg van voortdurend ophoudgedrag of rug- of buikpijn.

Stuitpijn

Als je pijn in je stuit hebt, kan je hieraan veel hinder van ondervinden. De pijnklachten bevinden zich vaak in en rondom het stuitje, kan uitstralen naar de zitbeenknobbels, bekkenbodem en onderrug. De hinder wordt voornamelijk ondervonden tijdens het zitten, het opstaan, als er druk op komt, lang in bed liggen en soms is het onmogelijk om lang recht te blijven zitten of staan en moet men schuin zitten of telkens verzitten. De oorzaak van deze klachten kunnen een scheefstand van het stuitje zijn en/of het disfunctioneren van de bekkenbodemspieren. Scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. ( je kan hierbij denken aan de rug, borst, voetenstand) Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan. Doordat er vaak problemen worden ondervonden bij het zitten, kan stuitpijn / coccygodynie de kwaliteit van leven verstoren en sociale problemen geven.
In onze praktijk maken we gebruik van de NIMOC methode ter behandeling, met goede resultaten.

Incontinentie

Urge-incontinentie
Urge-incontinentie wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd. De aandrang om te plassen komt plotseling op, is moeilijk te onderdrukken en er moet meteen gehoor aan worden gegeven. Soms verlies je al een beetje urine op weg naar de toilet. Het kan ook zijn dat er sprake is van een hoge aandrang frequentie en vervolgens een kleine hoeveelheid wordt geplast. Personen met urge incontinentie blijven graag in de buurt van een toilet of weten deze precies te vinden.

Stress-incontinentie

Stress-incontinentie wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Je verliest urine bij drukverhogende momenten zoals hoesten, lachen, hardlopen, springen ( Jumping Jacks, Burby’s, trampoline).

Chronische rupgijn

Balans in rug, buik, adem en bekkenbodemspieren zorgen voor een goede stabiliteit in rug en bekkengebied. Als één van bovengenoemde spieren te sterk of te zwak aanspant, kan dit een oorzaak of een in stand houdende factor zijn voor rugklachten.

Er zijn best veel mensen die al hun hele leven bekend zijn met rugklachten, of mensen die eens in de zoveel tijd weer klachten ervaren. Wanneer rugklachten langer dan 3 maanden onafgebroken aanwezig zijn, spreken we van chronische rugpijn.
Soms heb je diverse medische professionals bezocht en hebben zij onderzoek gedaan maar er lijkt geen duidelijke oorzaak te zijn voor jouw pijnklachten. Veel mensen hebben te maken met onverklaarbare pijnklachten. Medicatie, fysiotherapie, chiropractor, podoloog en andere hulpverleners kunnen hoogstens de pijn wat verlichten door de symptomen tijdelijk te ontnemen. Waarom houden de pijnklachten aan of komen ze steeds terug? Nieuwsgierig? Bewegingsgeluk biedt begeleiding bij chronische (pijn) klachten.

Lichen Sclerose

is een huidaandoening van de vagina. De huid is minder soepel en kan wittig van kleur zijn. In de meeste gevallen ontstaat lichen Sclerose bij vrouwen tussen het 45e en 60e levensjaar, maar het kan ook voorkomen bij volwassen mannen en bij kinderen. Je kunt verschillende lichamelijke en emotionele klachten ervaren door lichen sclerosus. De behandeling voor lichen sclerosus bestaat uit het smeren van hormoonzalf of -crème. Wanneer deze klachten langere tijd aanwezig zijn, kan dit het functioneren van de bekkenbodem beïnvloeden. Het kan pijnklachten geven, ook tijdens het vrijen en vage buikklachten kunnen hiermee in verband staan. Het niet goed functioneren van de bekkenbodem kan door de bekkenfysiotherapeut behandeld worden, vaak in samenwerking met de gynaecoloog en/of dermatoloog.

Endometriose

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat enigszins lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit meestal op het buikvlies en/of organen in de buik. Het kan zorgen voor chronische ontstekingen en frequent veel buikpijn. Vanwege de vaak lange weg naar de uiteindelijke diagnose zorgen pijn en onzekerheid zowel mentaal als fysiek voor veel spanning. Als duidelijk is dat endometriose de oorzaak is, kan je samen met de bekkenfysiotherapeut werken aan meer ontspanning in je (bekkenbodem)spieren wat voor vermindering van (buik)pijn kan zorgen.

Overgangsklachten

De overgang is een natuurlijke periode in het leven van een vrouw dat begint tussen het 40e en 60e levensjaar. De overgang is de hele periode die je lichaam nodig heeft om van vruchtbaar te veranderen in niet vruchtbaar. Die periode duurt ongeveer 10 jaar. De menopauze is je laatste menstruatie. Tijdens de overgang daalt de productie van het hormoon oestrogeen. Deze daling van oestrogeen kan verschillende fysieke en mentale gevolgen hebben. Zo kunnen vrouwen klachten ervaren als; slaapstoornissen, opvliegers, nachtelijk zweten, migraine, stemmingswisselingen en een droge huid. Door de overgang worden ook de bekkenbodemspieren kwetsbaarder. Hierdoor kunnen klachten als (terugkerende) blaasontstekingen, obstipatie- en incontinentieklachten ontstaan.

Kinderen

Kinderbekkenproblematiek wordt in onze praktijk behandeld door Florence. Poep en plasproblemen komen bij kinderen regelmatig voor. De klachten zijn vervelend, maar hebben in de meeste gevallen geen ernstige lichamelijke oorzaak of gevolgen. Kinderen kunnen last hebben van poep en/ of plasongelukjes, regelmatig blaasontstekingen, bedplassen, heel vaak plassen, poepangst of slecht naar de WC kunnen. De plas- en poepproblemen kunnen invloed hebben op het kind zoals onzekerheid, schaamte en onwetendheid. Je ziet ook vaak dat het invloed heeft op de sfeer in het hele gezin.

Voor plas- en poepproblemen kunnen er verschillende oorzaken zijn. De bekkenbodemspieren kunnen eventueel niet goed werken, je ziet dat deze spier te gespannen is, soms voelen kinderen de seintjes van de blaas niet goed en/of het toilet-drinkgedrag van een kind is niet op orde. Op deze manier kunnen kinderen een verkeerde manier van plassen en/of poepen ontwikkelen.

We spreken van verstopping (obstipatie) wanneer een kind minder dan drie keer per week ontlasting heeft, of last heeft van harde, droge ontlasting. Ieder kind heeft een eigen ontlastingspatroon. Sommige kinderen gaan drie keer per dag naar het toilet, anderen maar drie keer per week. Dit is allemaal normaal, zolang de ontlasting soepel is, het kind niet hard hoeft te persen om de ontlasting kwijt te raken en het een goede hoeveelheid ontlast. Indien dit niet het geval is, kan het ontlasten pijnlijk zijn. Er kunnen buikpijnklachten en angst voor de toilet ontstaan.

Een bekkenfysiotherapeut gespecialiseerd in kinderen kan kinderen, met bovenstaande problematiek, goed begeleiden naar pijnvrij poepen/ plassen en droge broeken.

Bekkenpijn

De oorzaak van bekkenpijn kan divers zijn; een ongeval, trauma, zwangerschap, compensatiegedrag, overbelasting of de bevalling.

De beperkingen ontstaan vaak met traplopen, aankleden, omdraaien in bed, wandelen, (stil) staan, en opstaan vanuit zit. De pijn kan ervaren worden aan het schaambeen, heupen, stuitje, liezen, billen en lage onderrug. Met de juiste therapie, kan je de pijnklachten onder controle krijgen.

Het is ook mogelijk dat bekkenklachten zich pas na de bevalling ontwikkeld. Wacht dan niet te lang om contact op te nemen, de bekkenfysiotherapeut komt eventueel ook aan huis als dat nodig is.

Prostatectomie

Als de prostaat operatief is verwijderd kan het ophouden van urine moeilijker zijn. Een deel van het ophoudmechanisme is door de operatie verwijderd. De bekkenbodemspier moet een extra inspanning leveren en een nieuw evenwicht vinden. Voor het herstel van de postoperatieve continentie is het raadzaam om pre & post-operatief langs te gaan bij een bekkenfysiotherapeute. Het doel vooraf aan de operatie is om bewust te worden van de bekkenbodem en deze goed te leren gebruiken.

Borstontsteking

Borstontsteking komt met name voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Een borst bestaat uit vetweefsel met daarin melkklieren, met melkkanaaltjes die naar de tepel lopen. Als zo’n melkkanaaltje verstopt raakt, kan een borstontsteking ontstaan. De meeste verstopte melkkanaaltjes zijn binnen 48 uur weer vrij, maar wanneer dit niet het geval is kan fysiotherapie (ultra geluid behandelingen) een oplossing bieden. Een mastitis / borstontsteking kan zich snel ontwikkelen, vaak gepaard gaand met koorts, griepachtige verschijnselen, pijnlijke harde zwelling van de borst, roodheid van de huid, pijn (continu of tijdens het voeden) en verminderde melkproductie. Ultrageluid is een makkelijk toepasbare en pijnloze fysiotechnische behandeling die vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering.

Behandeling
Ultrageluid behandeling bij borstontsteking is nog niet zo bekend. Het kan dé oplossing zijn voor een (beginnende) borstontsteking zonder anti biotica toe te hoeven passen
Ultrageluidtherapie is een behandeling waarbij mechanische trillingen zorgen voor micromassage. Warmte van de geluidsgolven zorgt voor toename van de bloedtoevoer, vermindering van ontsteking, zwelling, verlicht de pijn en bevordert de genezing. Ultrageluid heeft geen neveneffecten. De pijnlijke plekken van de borst worden lokaal, pijnloos behandeld met de kop van het apparaat. De behandeling bestaat uit minimaal 2 keer, daags achter elkaar. Het effect na een eerste behandeling is meestal al voel en zichtbaar. De behandeling duurt maximaal 20 minuten. Wanneer na twee behandeling nog geen effect is behaald, wordt de behandeling gestopt.

Lage rugklachten

Balans in rug, buik, adem en bekkenbodemspieren zorgen voor een goede stabiliteit in rug en bekkengebied. Als één van bovengenoemde spieren te sterk of te zwak aanspant, kan dit een oorzaak of een in stand houdende factor zijn voor rugklachten.
Er zijn best veel mensen die al hun hele leven bekend zijn met rugklachten, of mensen die eens in de zoveel tijd weer klachten ervaren. Wanneer rugklachten langer dan 3 maanden onafgebroken aanwezig zijn, spreken we van chronische rugpijn.

Soms heb je diverse medische professionals bezocht en hebben zij onderzoek gedaan, maar er lijkt geen duidelijke oorzaak te zijn voor jouw pijnklachten. Veel mensen hebben te maken met onverklaarbare pijnklachten. Medicatie, fysiotherapie, chiropractor, podoloog en andere hulpverleners kunnen hoogstens de pijn wat verlichten door de symptomen tijdelijk te ontnemen. Waarom houden de pijnklachten aan of komen ze steeds terug? Nieuwsgierig? Bewegingsgeluk biedt begeleiding bij chronische (pijn) klachten.

Blaasontsteking(en)

Een blaasontsteking, urineweginfectie of cystitis is een ontsteking van de binnenkant van de blaas die wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën blijken meestal afkomstig te zijn uit de darmflora. Vrouwen hebben vaker last van blaasontstekingen dan mannen.

Als blaasontstekingen steeds terugkeren en antibiotica niet altijd meer helpt, kan er ook gekeken worden naar de toilethouding, drinkgedag, blaasverzakking, het functioneren van de bekkenbodemspieren, etc.

Post partum consult
Veel vrouwen ervaren na de bevalling klachten zoals bekkenpijn en urineverlies, die vaak blijven doorlopen. Een bekkenfysiotherapeut kan deze problemen aanpakken via een postpartumconsult, dat intake, onderzoek en advies biedt, en vaak wordt vergoed door de verzekering.

Lees verder

Overig aanbod

Overgangsklachten

De overgang is een natuurlijke periode in het leven van een vrouw dat begint tussen het 40e en 60e levensjaar. De overgang is de hele periode die je lichaam nodig heeft om van vruchtbaar te veranderen in niet vruchtbaar. Die periode duurt ongeveer 10 jaar. De menopauze is je laatste menstruatie. Tijdens de overgang daalt de productie van het hormoon oestrogeen. Deze daling van oestrogeen kan verschillende fysieke en mentale gevolgen hebben. Zo kunnen vrouwen klachten ervaren als; slaapstoornissen, opvliegers, nachtelijk zweten, migraine, stemmingswisselingen, droge huis, hartkloppingen en nog meer klachten. In de praktijk merkten wij dat er een onwetendheid is van de diverse lichamelijke en mentale verandering.

Die onwetendheid brengt ook onrust. Wij willen die onrust en zorgen hierover graag weg nemen. “een slimme meid, is op de overgang voorbereid” .

Samen met Mijn Voedingspraktijk en Overgangsverpleegkundige Mireille bieden wij een workshop aan op 21 november.

Wat kan je verwachten?

  • 19.00 – Is er tijd om een kopje thee of koffie te pakken
  • 19.15 – Start Mireille Eekhoudt Overgangsconsulente. Meer info: https://www.mi-elle.nl/over-mi-elle/.
  • 20.00 – Spreekt Janine ter hoeven omtrent de veranderingen in het bekken(bodem) gebied. Zij is geregistreerd bekkenfysiotherapeut bij Mobilicorpus.
  • 20.45 – Tijd voor een toiletbezoek en wat te drinken.
  • 21.00 – Spreekt Martine van der Post, diëtiste bij Mijn voedingspraktijk.
    Meer info: https://www.mijnvoedingspraktijk.nl/
  • 21.45 Tijd voor vragen.

Verder

  • Locatie: Wilhelminstraat 12a
  • Datum: 21 november ( bij voldoende animo volgt een datum in januari)
  • Kosten: € 37,50
  • Maximaal aantal deelnemers: 12. VOL is VOL
  • Graag opgeven via whatsapp: 0655888811 of een mailtje aan info@mobilicorpus.nl.

Fysiofit

Lichaamsbeweging is belangrijk om fit en vitaal te blijven. Naast dat belang kan het ook heel gezellig en fijn zijn om met elkaar te sporten. Kortom spierkracht, balans, conditie en sociaal contact maken deze 45 minuten leuk om te komen en samen te bewegen. We gaan aan de slag met spierverstevigende oefeningen, balans, conditie en het soepel houden van gewrichten en dat in een leuk tempo. Je bent van harte welkom!

  • Locatie: bij Willemien
  • Tijd: 11.00 – 11.45.
  • 45 minuten werken we met diverse oefeningen aan spierkracht, balans, soepel houden van gewrichten en conditie.
  • Kosten € 10 per les, met actiefpas € 2 korting.

Meer informatie of aanmelden
Voor deelname of informatie kan je aanmelden via onderstaande Whatsapp button, een berichtje te sturen aan 06-55888811 of door het contactformulier in te vullen en op te sturen.

Kom je ook?

Tijdens de behandeling kunnen we gebruik maken van Myofeedback, Echo, Elektrostimulatie, TENS, Blaasmeting en PTNS.

Afspraak maken

Je hebt geen verwijzing nodig voor behandeling. Check je zorgverzekering, onze tarieven en zorgcontracten, zodat je op de hoogte bent van je vergoeding.

Contact opnemen

Heb je een vraag of opmerking, vul het contactformulier in en wij antwoorden je binnen twee werkdagen. Je kunt ons eventueel ook bellen op 010-3046666.